• UNIDOS

  • UNITS

  • VERBUNDEN

  • VERBONDEN

  • UNIS

  • מאוחדים

2424-0303-pmpmpmpm

Clam per l’exempció fiscal als orfes de Germanwings

- La catàstrofe del vol 9525 als Alps va deixar 54 orfes que estan obligats per Hisenda a tributar per la indemnització - Junts abandera amb ERC la proposició no de llei per eximir-los-en com a Alemanya La catàstrofe del vol de Germanwings 9525, que va enlairar-se al Prat el 24 de març del 2015 […]

- La catàstrofe del vol 9525 als Alps va deixar 54 orfes que estan obligats per Hisenda a tributar per la indemnització

- Junts abandera amb ERC la proposició no de llei per eximir-los-en com a Alemanya

La catàstrofe del vol de Germanwings 9525, que va enlairar-se al Prat el 24 de març del 2015 amb rumb a Düsseldorf i que es va estavellar als Alps francesos, conserva ferides obertes encara avui, sis anys després del sinistre. A més del balanç dels 150 morts que anaven a bord de l’Airbus A320 –144 passatgers, quatre tripulants i dos pilots–, una herència de la tragèdia va ser deixar 54 orfes a l’Estat espanyol. Si bé les víctimes alemanyes del sinistre no tributen pel que reben del fons de Lufthansa, aquí els orfes haurien de tributar a Hisenda per una indemnització que té un motiu tan tràgic. Tot i que el govern de Pedro Sánchez es comprometia el 2019 que no fos així, ara és Junts per Catalunya qui abandera amb ERC una proposició no de llei per modificar la llei de l’IRPF del 2006 amb una disposició addicional nova que hi fixi l’exempció per danys personals als familiars “en concepte de responsabilitat civil o ajudes voluntàries procedents de fons específics creats per la companyia aèria afectada o per una entitat vinculada”.

La coincidència amb l’efemèride no és volguda: Miriam Nogueras (Junts) hi treballa des de fa temps –en conversa amb el Ministeri d’Hisenda–, i finalment la proposició no de llei arriba ara al Congrés. La presidenta segona de l’associació de víctimes de Germanwings, Lourdes Bonet, agraeix a Nogueras (Junts) i a Joan Margall (ERC) una preocupació que no troba a la resta de grups. “Entre els 54 orfes hi ha orfes de pare i de mare, i la sensibilitat no existeix”, lamenta Bonet.

El 2017 la companyia Lufthansa va crear un fons amb 15 milions que preveia una partida de 5 milions per a beques destinades a orfes perquè no perdessin el seu dret a l’educació, entre altres circumstàncies. Si bé les víctimes tenien la paraula de no haver de tributar des del 2018 ja amb Mariano Rajoy, les eleccions de l’abril del 2019 i la repetició electoral del novembre van fer decaure l’exempció fiscal, i el clam revifa ara per Junts i ERC. “És incomprensible: Hi ha casos en què pagarien el 40%! I tot el que l’Estat pot recaptar en impostos és 800.000 euros, quantitat no significativa en un pressupost estatal però que per a les famílies suposa molt, i en molts casos en depèn poder estudiar”, avisa Bonet.

L’efemèride que viuen avui els familiars remou els sentiments i el dol d’unes famílies que abans de la pandèmia i des del 2016 prenien part cada 24 de març en un concert de record i que ni aquest 2021 ni el passat 2020 l’han pogut celebrar per les restriccions sanitàries. El que sí que hi haurà és un acte de record aquest matí a la T2 de l’aeroport Josep Tarradellas-el Prat i actes a Alemanya i a França com ara una ofrena floral al cementiri de Le Vernet, el poble francès més proper al lloc de col·lisió de l’avió, així com una cerimònia ecumènica a Düsseldorf.

Fuente: https://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1943817-clam-per-l-exempcio-fiscal-als-orfes-de-germanwings.html

Otras noticias

crossmenu